Начало За нас Реклама Контакти

Печено агнешко бутче с хвойна

Снимка за Печено агнешко бутче с хвойна
240
Време за приготвяне: 240 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Всякакви силни аромати като джоджен или салвия са подходящи за агнешкото месо, но тази немска рецепта разчита на интензивния иглолистен мирис на хвойновите плодчета. Всъщност няма никаква разумна причина вашия Гергьовден да не ухае на джин, нали?

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1 агнешко бутче
  • 1 с. л. плодчета от хвойна, счукани
  • 1 с. л. мащерка
  • 1 ч. л. смлян пипер меланж
  • 50 мл джин
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 с. л. стопено масло
  • 500 г моркови, нарязани на пръчици
  • 3 глави червен лук, нарязани на четвъртини
  • 1  дафинов лист
  • 400 мл леко червено вино
  • 100 мл заквасена сметана
  • 1 ч. л. брашно
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Бутчето се обезкостява, по желание.

  2. 2.

    Смесват се хвойната, мащерката и пиперът. Бутчето се посолява, обтрива се с подправките и се намазва със зехтина. Залива се с джина и се оставя да постои покрито в хладилника поне 2 часа. Ако е обезкостено, се навива на стегнато руло и се завързва с конец на няколко места.

  3. 3.

    Маслото се сгорещява и бутчето се запържва от всички страни до зачервяване. Слага се в тавичка.

  4. 4.

    В тигана от пърженето на бутчето се слагат морковите и лукът и се разбъркват 2-3 мин. Преместват се в тавичката при бутчето. Добавя се дафиновият лист, залива се с чаша от виното, покрива се с фолио и се пече 1,5 часа във фурна, загрята до 200° С. От време на време се полива с останалото вино и се обръща. Ако разполагате с термометър за месо, проверете готовността, като забодете термометъра в най-дебелата част на бутчето, без да докосва кокала. Готово е при 65-70° С

  5. 5.

    Бутчето се изважда и преди да се нареже се оставя на топло за 10 мин. В това време се отделят зеленчуците, а тавата с останалия от печенето сос се слага на котлона. Наливат се 50 мл гореща вода и с шпатула се обират залепналите късчета месо от тавата. Щом сосът поври 1-2 мин., се пресипва в тиган и се добавя сметаната. Брашното се разтваря в 1 с. л. студена вода и се добавя към соса при непрекъснато разбъркване

  6. 6.

    Месото се нарязва и се сервира със соса и печените зеленчуци.


Галерия
Подходящи типове вина
Май 2010
Още подобни рецепти
Коментари