Начало За нас Реклама Контакти

Агнешко с млечен сос и ароматни картофки

Снимка за Агнешко с млечен сос и ароматни картофки
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Още от древни времена в разгара на пролетта човеците принасят в жертва на боговете си агнета, овни и друг дребен рогат добитък. Това е сезонът, когато природата – събудила се от дългия зимен сън – вече е набрала сили и е разцъфнала в цялата си прелест. И за да има богат урожай на есен, сега боговете трябва да бъдат умилостивени. Християнският празник Гергьовден, както ние го празнуваме по нашите земи, е до голяма степен с езически корени. И затова не е чудно, че в деня на Св. Георги, който освен че пази войните, е и покровител на пастирите, се коли и изяжда едно агне. Попитайте всеки средностатистически чревоугодник и ще получите като отговор, че за ценителя на добрата храна това е любимият празник. Защото агнешкото е деликатес, който не се приготвя току-тъй. Има сигурно стотици начини да спазите традицията и да принесете в жертва едно агне, или поне част от него. С нашето предложение със сигурност ще оберете овациите.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг агнешко месо
  • 1 морков
  • 1 резен целина
  • 1 дафинов лист
  • 1 глава лук, срязана на четири
  • 10 зърна черен пипер
  • 1 ч. л. сол
  • 4 с. л. масло
  • 3 с. л. брашно
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 1 лимон, нарязан на резенчета
  • 2 с. л. джоджен
  • 2 жълтъка
  • 2 твърдо сварени яйца
  • за гарнитурата:
  • 4 пресни картофа
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • ½ ч. л. босилек
  • ½ ч. л. копър
  • ½ ч. л. мащерка
  • ½ ч. л. сол
  • 2 репички, нарязани на четири

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се нарязва на парчета и се слага да се вари с 2 ч. ч. вода, моркова, целината, лука, дафиновия лист, солта и пипера. Когато се свари, месото се отделя в чиния и бульонът се прецежда.

  2. 2.

    Докато месото се вари, картофите се измиват добре и се обтриват с подправките, солта и зехтина. Слагат се да се пекат във фурна загрята до 200° С в тавичка, покрита с фолио.

  3. 3.

    След като месото се свари, се разтопява маслото и в него се запържва брашното. Прибавят се млякото и 1-2 ч. ч. бульон от варенето на месото. Бърка се, докато се сгъсти. Прибавят се 4-5 резенчета лимон и джодженът. Жълтъците се разбиват и се слагат в горещия сос.

  4. 4.

    Месото се разпределя в чинии, залива се със соса и се гарнира с картофите, яйцата и репичките.


Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари