Начало За нас Реклама Контакти

Пълнена гергьовска агнешка плешка

Снимка за Пълнена гергьовска агнешка плешка
240
Време за приготвяне: 240 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Разчупете традиционните представи за гергьовското агнешко и се отдайте на вкусно веселие с тази рецепта и нейните средиземноморски аромати на розмарин, лимон и зелени маслини!

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1 агнешка плешка
  • 3 стръка розмарин
  • 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  • 1 ч. л. сол
  • 3 с. л. зехтин
  •  шарен пипер на вкус
  • за пълнежа:
  • 1 с. л. зехтин
  • 3 стръка зелен лук, нарязани на ситно
  • 100 г бекон, нарязан на кубчета
  • ½ ч. ч. трохи от бял хляб
  • 1 жълтък
  • 200 г агнешка кайма или сурова наденица
  • 2 с. л. нарязани зелени маслини
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  • ½ ч. ч. консервирани гъби
  •  сол на вкус
  •  шарен пипер на вкус
  • за гарнитура:
  • 800 г пресни картофи, срязани на две
  • 300 г млади моркови
  • 1 глава червен лук, нарязана на дебели резени заедно
  • 1 стрък розмарин
  • 1 стрък мащерка

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Плешката се обръща с вътрешната страна нагоре, прави се дълъг разрез в средата и с помощта на остър нож се отстранява лопатката. Костта на джолана се запазва. Плешката се обръща и кожата се нарязва до месото с плитки успоредни нарези.

  2. 2.

    Листата на розмарина се отделят и се скълцват с нож. Стриват се заедно със солта, малко зехтин, лимоновата кора и малко шарен пипер. С получената смес се обтрива бутчето от всички страни.

  3. 3.

    Плънката се приготвя, като в загретия зехтин се запържват лукът и беконът до златисто. Добавят се трохите. Щом сместа изстине, се обърква с каймата, маслините, гъбите, лимоновата кора, кимиона и жълтъка.

  4. 4.

    Бутчето се напълва на мястото на костта с плънката и се овързва със здрав памучен бял конец. Слага се да се запържи в сгорещен тиган от всички страни. Поставя се в тавичка, покрива се добре с хартия за печене и се пече на 160°С 120 мин.

  5. 5.

    Зеленчуците се посоляват и се поставят заедно със стръка розмарин при плешката в тавата. Разбъркват се с отделената мазнина и се слагат да се пекат още 40 мин. на 200°С.

  6. 6.

    Преди да се нареже, плешката се оставя да постои 15 мин.


Подходящи типове вина
Май 2009
Още подобни рецепти
Коментари