Bашата любима рецепта може да спечели 100 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 29.
КОЙ ГОТВИ
Пише ви Румен Петров от София. През целия си живот съм работил като печатар в Полиграфическия комбинат. Сега съм пенсионер и ми предстои да отпразнувам 60-годишен юбилей. Цялата ми фамилия - жена, две дъщери, един син, един зет (без да броим кучето), чете редовно "24 часа". Жена ми е царица на баниците. Затова предлагам рецептата на едно от любимите ми тестени ястия, подходящо и за празничната гергьовска трапеза.
ПРОДУКТИ
1 пакет точени кори (жена ми предпочита домашно приготвените, но може да си ги купите и готови), 400 г кайма от агнешко месо, 2 с.л. олио, 1 средно голяма глава лук, 1/2 ч.л. млян кимион, 1/2 ч.л. кориандър, 3 щипки канела, 1/2 връзка магданоз, няколко ситно нарязани листенца прясна мента (или 2-3 щипки сушена мента), 1 ч.ч. масло или трапезен маргарин.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Загрейте олиото в тиган и задушете в него ситно нарязания лук. След около 3 мин добавете кимиона, кориандъра и канелата и задръжте на котлона за около още 1 мин.
В малка тенджерка сложете каймата и я разбъркайте добре с лука. Котлонът да е умерено загрят и сместа да ври, докато каймата покафенее и течността, която се отделя, изври. Прибавете магданоза и ментата, разбъркайте добре и свалете от котлона, за да изстива.
Вземете една правоъгълна тава и я намажете леко с олио. Разстелете в тавата две кори и намажете горната с разтопено масло или маргарин. Отгоре сложете още 4 кори, като намазвате всяка втора с масло (краищата на корите да стърчат навън). Нанесете равномерно върху корите сместа от каймата и я завийте със стърчащите им краища. След това наредете следващите кори, като през две ги мажете с масло.
Най-горната кора отново намажете с масло и печете в предварително загрята фурна на 170° до златистокафяво. Сервира се гореща.
Съвет: Баницата може да се приготвя и с друг вид кайма. По желание към плънката добавeтe сирене или извара.