Пълнено агне по гергьовски

Източник: Бон Апети
Дата: 04.05.2010
Пълнено агне по гергьовски
 
Необходими продукти:
1 агне (около 8–9 кг)
500 г ориз
1 връзка калоферче
1 връзка джоджен
1 връзка магданоз
1 агнешки комплект
2 връзки зелен лук
1 агнешко було
1 връзка лапад
250 г краве масло
500 г печурки
1 ч. л. сол за агнешкия комплект
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Агнето се почиства и се посолява отвътре и отвън. Агнешкият комплект се сварява за около 30 минути в подсолена вода, отцежда се, бульонът се запазва, а дреболиите се нарязват на малки парчета.
2

В широка тенджера се слага 1/4 от маслото и в него се запържва за около 3 минути нарязаният на колелца лук. Добавя се изчистеният, измит и подсушен ориз. Запържва се 5 минути, докато стане стъклен, и се разрежда с 3 чаши (600 мл) бульон от сварения комплект. Задушава се, докато оризът поеме течността. Прибавят се дреболиите, всичките зелени подправки, нарязани надребно, и гъбите – наедро. Подправя се на вкус със сол и смлян черен пипер и с тази плънка се пълни коремната кухина на агнето.


3
Агнето се зашива и се намазва обилно отвън с останалото краве масло. Върху него се поставя булото, а отгоре се покрива с листата от лапад.
4
В голяма и дълбока тава се поставят лозови пръчки, сипва се една педя студена вода и върху пръчките се поставя агнето. Цялата тава се покрива с алуминиево фолио и се оставя да се пече 5–6 часа във фурна на температура 160 градуса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


194 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: