Рецепти за готвене

Най-вкусните рецепти с оценки и коментари, свежи идеи за готвене

Резултати от търсенето

Съставки за Курбан чорба от агнешко месо

агнешко месо 1 кг
агнешки дреболии 250 г
краве масло 125 г (1 пакетче)
кромид лук 1-2 глави
яйце 1 бр.
лютиви пиперки 3-4 бр.
магданоз 1 връзка
джоджен
сол на вкус

Продукти за приготвяне на агнешкото 26 г масло 430 г агнешки гърди 0,3 г пелин 0,3 г балдъран, сух или пресен 1,3 г сол 0,4 г черен пипер 200 г вода Продукти за приготвяне на лука 28 г масло 200 червен кромид лук 26 г мед 10 г соев сос 150 г соеви кълнове

 

Приготвяне:

Съставки:
2 скилидки чесън кората и сокът на 1 лимон
3 с.л. листа мащерка
500 мл сухо бяло вино
6 с.л. олио
1 агнешко бутче (около 1 кг)
сол
пипер
400 гр малки картофи
1 стрък зелен лук
Приготвяне:
Чесънът се изчиства, нарязва и смесва с лимонената кора, сока, мащерката, виното и зехтина. Месото се измива и подсушава, след което се поставя в маринатата за 24 часа като от време на време се облива с нея.
Овкусявате месото и заедно с маринатата слагате в чугунена тавичка и печете на най-долната решетка на фурната за 30 минути на 250 градуса.
Картофите се почистват. Лукът се нарязва на лентички. Добавяте зеленчуците към месото и печете още 60 минути на 180 градуса, като от време на време заливате със соса. Изключвате фурната и оставяте месото вътре за още около 15 минути.

Ангешко бутче с картофи

Продукти:
1 кг агнешко месо
250 г агнешки дреболии
1-2 глави (100 г) кромид лук
3-4 бр. лютиви чушки
125 г масло
1 бр. яйце
1/2 кофичка кисело мляко 1 връзка магданоз
джоджен
сол
Приготвяне:
Нарязаното на късчета месо се почиства от костите и се измива.
Слага се в тенджера заедно с нарязаните на дребно дреболии, залива
се с вода и се вари, като образувалата се пяна се отстранява с решетеста лъжица.
Прибавят се ситно нарязаният лук и (по вкус) лютивите чушки.
В мазнината се задушава брашното до златисто оцветяване, размива се с малко бульон и
се изсипва в чорбата.Чорбата се долива с гореща вода, посолява се и се вари още 5 минути.
Застройва се със смес от жълтък и кисело мляко. сваля се от огъня,
поръсва се със ситно нарязаните джоджен и магданоз и се поднася.

Курбан чорба от агнешко месо

Френска кухня
Продукти:
750г агнешко месо
4 глави лук
2 скилидки чесън
300г фасул пресен или консервиран
3 моркова
керевиз
3 картофа
30мл растително масло
сол
черен пипер
мащерка
доматено пюре
250мл бяло вино
30мл бульон
Начин на приготвяне:
* Месото го нарязвате на три сантиметрови парчета.
* Измивате, почиствате и обелвате зеленчуците.
* Нарязвате на дребно лукът и чесъна.
* Фасула го чупите на средно голями парчета.
* Останалите зеленчуци ги нарязвате на малки парчета.
* Сгорещявате маслото и запържвате месото около 5 минути на умерен огън.
* Прибавяте лукът и запържвате ястието още 3 минути.
* Месото го подправяте със сол, пипер, чесън и доматено пюре.
* Към добре разбърканото ястие прибавете зеленчуците и виното.
* По желание може да добавите 200мл вода.
* Рагуто го пресипвате в глинен съд и се пече във фурна при 200 градуса около 2 часа.
* Накрая ястието поливате с бульона, посолявате и подправяте с черен пипер.

Наварин – Агнешко рагу със зеленчуци

Съставки:
1.5 кг агнешко
1 с.л. джинджифил
2 с.л. розмарин
4 с.л.
1 бутилка ябълково вино
сол
млян черен пипер
евентуално малко нишесте
Приготвяне:
Загрявате фурната на 230 градуса. Агнешкото месо измивате, подсушавате, ако е необходимо махате мазните части, като оставяте кожата. Смесвате солта, пипера и джинджифила и натърквате добре месото. Розмаринът наситнявате и овкусявате и с него месото. След това намазвате отвсякъде с мед (малко е трудоемко, но с търпение става). Слагате в подходяща тава, доливате 1/2 ябълково вино и слагате във фурната. След 30 минути намалявате температурата на 160 градуса и печете още около  75 минути. От време на време поливате със образувалият се сос и доливате ябълково вино.
Изваждате от фурната, завивате с алуминиево фолио и оставяте така за около 10 минути. В това време размивате сосът с малко ябълково вино, като ако трябва преди това махате излишната мазнина. Слагате да заври, прибавяте малко нишесте или брашно (ако има нужда) и овкусявате със сол, пипер и джинджифил (по желание). Може да прибавите към соса и малко сметана.
Като гарнитура може да използвате картофи, които да приготвите заедно с месото. Ето, как става това. Нарязвате картофите на еднакво големи парчета и ги сварявате за 10 минути. Слагате при месото, заливате с виното и продължавате по гореописания метод на приготвяне. Единствено трябва като заливате периодично със соса да обръщате картофите, за да се запекат равномерно.

Агнешко с мед

Продукти:
80 г овче сирене
1 кг агнешко месо
200 г пиперки
200 г домати
200 г картофи
1 глава кромид лук
1 чаена лъжичка лютеница
1 яйце
лимонов сок
1 червена пиперка
40 г краве масло
сол и смлян черен пипер
Агнешкото месо се обезкостява, нарязва се на малки парчета и рее смила заедно с лука, червената пиперка, черния пипер и сиренето. Прибавя се яйцето и сместа се омесва. Оформят се средно голе ми кюфтенца, нареждат се в тавичка, намазана с масло, и се изпичат в умерена фурна. Картофите се обелват, нарязват се на филийки, прибавя се лютеницата, пиперките и доматите/нарязани/, лимонов сок, маслото и сол на вкус и сместа се задушава в тенджера Под налягане. Когато кюфтенцата са готови, се поставят в съд със зеленчуците и след няколко минути ястието се отстранява от огъня.

Агнешки кюфтенца с овче сирене

Съставки:
Продукти за кебапа:
1/2 кг.
1 глава лук
1 чушка
2-3 печурки /добавка от мен/
1 морков
50 мл. доматено пюре
2 с.л. брашно
50 гр. масло
сол
черен пепер
За патладжан-пюрето:
2 средни патладжана
50гр. пармезан
50 гр. кашкавал
50 гр. масло
30 мл. олио
2 с.л. брашно /равни/
100-150 мл. мляко/прясно/
сол
2 домата за аранжиране
Приготвяне:
В дълбок съд запържваме лука, добавяме месото, моркова, чушката, гъбите и пържим няколко мин. до порозовяване на месото. Добавяме брашното и доматеното пюре и разбъркваме. Посоляваме и заливаме с гореща вода колкото да покрие огъня, похлупваме и оставяме да къкри около час. Трябва да остане на гъст сос. По желание добавяме накрая свежи подправки на вкус.
Докато готвим агнешкото през това време изпичаме патладжана за около 20 мин. във фурната. Обелваме готовият патладжан и нарязваме на много дребно /по желание намачкваме/. В друг съд разтопяваме маслото, и част от олиото. В него запържваме леко брашното и добавяме патладжана, разбъркваме. Добавяме пармезана, кашкавала и прясното мляко, разбъркваме 2-3 пъти, посоляваме и патладжан-пюрето е готово.
Доматите нарязваме на дебели колелца и запържваме до златисто в останалата мазнина.
Сервираме в чиния като най-отдолу подреждаме пържените домати, отгоре слагаме патладжан-пюрето и накрая върху него слагаме от кебапът.
Поръсваме със свежа мащерка.

Агнешки кебап върху патладжан-пюре

Съставки:
2 килограма агнешко бутче
800 грама картофи
300 грама
200 грама лапад
100 грама киселец
2 с. л. мед, пчелен
4 с. л. олио, слънчогледово
4 скилитки чесън
2 ч. л. сол
1 ч. л. пипир черен, смлян
1 с. л. мащерка, прясна
1 с. л. розмарин, пресен
Приготвяне:
Почистете агнешкото месо от излишната мазнина. Направете разрез с нож, с остьр врьх и поставате част от чесъна нарязан на парченца, и по една щипка ситно нарязани мащерка и розмарин вьв всеки от тях. Обелете картофите и ги нарежете на тьнки резени, посолете с половината сол и черен пипер и ги разпределете в тава за печене. Поставаете агнешкото месо, отгоре го намажете с меда и поръсете с останалите сол и черен пипер. Печете около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна, след което намажете месото с половината олио. Продължете да печете, докато месото може лесно да се отдели с вилица. Извадете от фурната и оставете да се охлади около 15 мин., като го покриете с кухненско фолио. Загрейте в тиган на умерена температура останалото олио, сложете другата част от чесъна и разбърквайте около 30 секунди. Прибавете постепенно почистените от дръжките е нарязани на едро спанак, киселец и лапад и бьркайте около 5-6 мин., докато омекнат. Подправете сьс сол и черен пипер. Сервирайте нарязаното агнешко месо с картофи и пролетни зеленчуци.

Агнешко бутче с пролетни зеленчуци

Съставки:
300 г агнешко месо
1 връзка пресен кромид лук
50 г краве масло
1 кафена чашка ориз
1 морков
1 яйце
1/2 супена лъжица брашно
1/2 чаена чаша кисело мляко
3 домата
1/4 връзка магданоз
джоджен
черен пипер
сол на вкус
Приготвяне:
Месото се нарязва на дребни парчета, залива се с 3 чаши вода и се оставя да заври, след което се посолява, отпенва се и се вари почти до омекване заедно с дребно нарязаните и задушени в 1/2 от мазнината, лукът и моркова. Прибавя се оризът, а малко преди отстраняването на супата от огъня се добавят дребно нарязаните домати, джоджен и част от магданоза. Готовата супа се застройва с варена застройка от яйцето, киселото мляко и препеченото брашно, подправя се с останалата 1/2 от маслото, черен пипер и сол и се поднася поръсена с останалата част от магданоза.

Агнешка чорбица

4 броя
Продукти:
1 голям домат 4 листа от салата 50г маслини 1 зелена чушка 2 глави лук 70г топено сирене 500г едро смляно агнешко месо 1 яйце черен пипер 1 супена лъжица зехтин (олио) 150г кисело мляко 2 скилидки чесън 4 хлебчета за хамбургер 2 супени лъжици ситно нарязан магданоз сол на вкус
Начин на приготвяне:
Доматът се нарязва на кръгчета, салатата и чушките на ивици, маслините се чистят от костилките и се нарязват на половинки.
Едната глава лук се нарязва на кубчета, а другата на колелца.
Сиренето се размачква.
Каймата се смесва с кубчетата лук, с яйцето, сиренето и маслините, посолява се и се поръсва с черен пипер. От приготвената смес се оформят четири шницела и се изпържват от двете страни.
Киселото мляко се разбърква с магданоза и очукания чесън.
Питките се затоплят, разрязват по средата и запълват с малко салата, шницел, чушка, лук и домат. Накрая хамбургерът се полива с доматен сос.

Хамбургер с агнешко

Съставки:
2 кг. прясно
олиочервен пипер
10 зеленчука на магги подправката
чубрица
1/2 шише бира от 0,500 мл.
1 ч.ч. вода
малко пресен гьозум
алумиево фолио
Приготвяне:
На дъното на тавата слагате алумиево фолио за да ви е по лесно миенето на тавата. Месото се нарязва на малки парчета, слагат се всички горе изброени неща и се покрива също с алумиево фолио.След 45 мин. се маха фолиото и се оставя да се запече .

Печено агнешко месо на фурна

Продукти:
1 агнешка плешка
прясна мащерка
1 пакетче масло от 250 г
2 скилидки чесън
1 чаша вино – розе или бяло
сол, кафява захар
За гарнитурата:
250 г кускус
1/2 кубче бульон по избор
1-2 чаени лъжички масло
3 малки тиквички
3 чушки, 2 глави лук
3 домата, зехтин, черен пипер
прясна мащерка, сол
Приготвяне:
В тиган се разтопява пакетчето масло. Като се загрее достатъчно, в него се добавят листенцата от прясна мащерка. След 2-3 минути в маслото се прибавят и 2 скилидки нарязан на едро чесън. След като чесънът леко се запържи, се сипват 2 чаени лъжички кафява захар, която после ще придаде карамелено-кафяв цвят на коричката. Накрая се добавя виното и се сваля от огъня. Агнешката плешка се поставя в намаслена тава и се намазва обилно с приготвената смес, след което се покрива с фолио и се пъха в силно нагрятата фурна. Градусите се намалят на 180. Периодично месото се маже с маринатата. Така се пече около 3 часа, докато стане напълно готово. Накрая фолиото се маха, плешката се намазва за последен път и се оставя петнайсетина минути на 200 градуса, за да придобие завършен вид и карамелен цвят. Отделно се задушават нарязаните зеленчуци, като се подправят с черен пипер и сол. Кускусът се приготвя, като се сварява в 500 мл вряла вода, подправена с 1/2 кубче бульон и 1 чаена лъжичка масло. Агнешкото се сервира с гарнитурата от кускус и зеленчуци.

Плешка с кускус и зеленчуци

Продукти за една порция:

150 з крехко агнешко месо
140 г (един) патладжан
2 връзки пресен лук
маг­даноз
50 г (един) червени домати
5 г (непълна чае­на лъжичка) брашно
20 г (супена лъжица) пря­сно масло
1-2 яй­ца
7 мл (половин супена лъжица) вино
червен пипер
черен пипер
сол
Read the rest of this entry »

Продукти за една порция:

200 г месо
20 г (пълна супена лъжица) масло
зеленчуци и подправки

Продукти: 500 г месо (телешко, свинско, заешко, агнешко или птиче), 1 к.ч. разтопена мазнина (мас или олио), 30 г прясно масло, 2 глави кромид лук, 500 г арпаджик, 1/2 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. брашно, 5 глави чесън, 5 червени домата, 1 к.ч. вино, 1 дафинов лист, 1 ч. л. червен пипер, 2 зърна бахар, 10 зърна черен пипер и сол на вкус.

Месото се нарязва на порционни парчета и се пържи кратко време в половината от мазнината. Прибавя се лукът, нарязан на дребно, а след омекването му се слагат доматеното пюре, разредено с вода, и червеният пипер. Налива се гореща вода (бульон), колкото да покрие месото и то се задушава при умерена температура до полуомекване заедно с половината от виното, бахара, черния пипер на зърна и дафиновия лист. Прибавят се задушеният в останалата мазнина арпаджик, почистеният само от бялата, външна люспа чесън (на скилидки) и останалото вино. Задушаването продължава и когато месото омекне напълно, се прибавя размитото с хладка вода брашно. Ястието се запича или се вари още 5 минути, подправя се с маслото и се поднася.
Когато яхнията се готви с див заек, той трябва да се изкисне в марината от оцет, вода и ароматични зеленчуци най-малко 12 часа.
Съвет. Яхнията е още по-вхусна, ако преди задушаването на арпаджика в мазнината се карамелизира 1 с.л. захар.

Продукти: 250 г месо (агнешко, телешко, овнешко или пилешко), 1 връзка зелен кромид лук, 30 г прясно масло, 2 картофа, 1 домат, 1 тиквичка, 1 малка глава червено цвекло, 10 чушки зелен фасул, 1 морков, 1/4 глава целина, 1 връзка листа от цвекло или шепа киселец (спанак), 1/2 връзка магданоз, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 твърдо сварено яйце, 1 ч.л. червен пипер, смлян черен пипер, захар, оцет и сол на вкус.

Месото се измива, нарязва се на парченца и се вари на тих огън във вода или костен бульон. Дребно нарязаният лук и настърганите на едро ренде (или нарязани на кубчета) морков и целина се задушават до омекване в мазнината, разбъркват се с брашното, червения пипер, тиквичките и зеления фасул (предварително нарязани на дребни парчета), изпържват се леко и се прибавят към почти свареното месо. Супата се посолява и се доварява заедно с картофите, домата и киселеца, нарязани на дребно, и подправките. Към готовата супа се добавят отделно свареното с оцет и захар червено цвекло, настъргано на ренде, и ситно нарязаният магданоз. Боршът се поднася с резенчета от свареното яйце и по 1 с.л. кисело мляко (или сметана)  на порция.

Продукти: 250 г месо (агнешко, телешко или пилешко), 2 с.л. олио, 20 г прясно масло, 2 шепи почистен спанак, 1 връзка зелен кромид лук (1 глава стар лук), 1 к.ч. ориз (натрошено фиде), 2 домата (1 с.л. доматено пюре), 1 ч.ч. кисело мляко, 1 твърдо сварено яйце, сол и черен пипер на вкус.

Месото се нарязва на малки парчета, залива се с бульон или студена вода и се вари на тих огън до полуомекване. Прибавят се дребно нарязаният лук, оризът, а малко по-късно — дребно нарязаните спанак и домати. След сваряването на месото и зеленчука се прибавят масло, сол и смлян черен пипер. Супата се поднася с нарязани кубчета от свареното яйце и по 1 с.л. кисело мляко на порция.

Продукти: 250 г агнешко месо, 25 г прясно масло, 1 к.ч. ориз, 1 връзка зелен кромид лук, 3 стръка джоджен, 1/2 връзка магданоз, 7 ч.ч. вода, 1 с. л. брашно, 1 яйце, 1 ч. ч. кисело мляко, черен пипер и сол на вкус.

Месото се нарязва на късчета, залива се с хладката вода и се слага да се вари. След омекването му се прибавят почистеният и измит ориз, 2/3 от маслото, дребно нарязаният зелен лук и джодженът. Супата се доварява още десетина минути и се отстранява от огъня. Застроява се с варена застройка от брашното, киселото мляко и яйце. Поднася се поръсена с дребно нарязания магданоз и смлян черен пипер.

Продукти: 500 г овнешко (агнешко, шилешко или телешко) месо, 1 морков, 1 корен магданоз, 1 глава кромид лук, 3 пиперки сиврия, 3 картофа, 5 дребни доматчета, 2—3 лютиви пиперки, 1 яйце, джоджен, 1/2 връзка магданоз, смлян черен пипер, оцет и сол на вкус.

Месото се измива, нарязва се на не много дребни парчета, поставя се в съд със студена вода и се загрява на силен огън, докато заври, след което бульонът се отпенва и в него се поставят коренът от магданоз, леко запечените морков и глава кромид лук и сол на вкус. По-нататък варенето продължава на умерен огън и преди месото да е напълно омекнало, се прибавят картофите и пиперките, нарязани на парчета, а по-късно — доматчетата (цели или на половинки), целите лютиви пиперки и джодженът. Когато всички продукти омекнат, чорбата се застройва с предварително разбитото с 1 с.л. вода яйце. Застройката се пуска във врящата чорба през цедка, като ръката, която държи цедката, се движи непрекъснато. След пресичане на яйцето, чорбата се отстранява от огъня и при поднасяне се поръсва с дребно нарязания магданоз.

При стойностна алтернатива, бихте ли избрали бългатското?