Начало За нас Реклама Контакти

Агнешко филе с бадемова коричка

Снимка за Агнешко филе с бадемова коричка
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Комбинацията от месо и ядки е изключително ефектна и сполучлива. В случая става въпрос за агнешко и бадеми, придружени с богат сос от зеленчуци, които придават на ястието приятна пролетна свежест.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 800 г агнешко филе
  • 1 ч. л. мащерка или чубрица
  •  ½ ч. ч. нарязани на ситно бадеми
  • 4 филии хляб без брашно
  • 125 г масло
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с. л. мед
  • за соса:
  • 1 морков, нарязан на кръгчета
  • 1 резен целина, нарязан на кубчета
  •  ½ глава лук, нарязан на ситно
  • 1 малък домат, обелен и нарязан на ситно
  • 50 мл червено вино
  • 400 мл агнешки или пилешки бульон
  • 1 картоф
  • 1 с. л. масло

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Бадемите се запичат в тиган, докато леко порозовеят. Средата на хляба се натрошава.

  2. 2.

    В 100 г от маслото се прибавят мащерката, хлебните трохи, пресованият чесън и бадемите.

  3. 3.

    В останалото масло филетата се запържват на силен огън около 5 мин.

  4. 4.

    Запържените агнешки филета се намазват с мед и се покриват с бадемовата смес. Запичат се за 15 мин., докато кората порозовее.

  5. 5.

    През това време се приготвя сосът. В маслото се запържват леко морковът, целината и лукът. Прибавят се доматът, виното и бульонът. Всичко се вари, докато сосът изври наполовина. Картофът се настъргва на ренде и се прибавя. Сосът отново се слага да ври 5 мин. на слаб огън. Когато е готов, се пасира и се подправя с черен пипер и сол, ако има нужда. Накрая се пуска бучица масло да ароматизира соса.

  6. 6.

    Готовите филета се нарязват на порции и се сервират със соса.


Подходящи типове вина
Апр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари